Ранкова порада у ресторані

Ранкова порада у ресторані "Глек"

Сьогодні на "Ранкову пораду" зустрілись з учасницями спільноти у гастрономічній лабораторії – закладі сучасної української кухні Глек.

За сніданком кожна поділилась своїм баченням і знаннями впровадження української автентичності у дизайні інтерʼєру. Розбирали, що таке Петриківський і Самчиківський розписи. Говорили про матеріали та їх естетичне і технічне значення. І в кінці відокремили основні принципи створення інтерʼєру, який говорив би сам за себе у прояві своєї автентичності, але не кричав би банальним і поверхневим прочитанням.

У другій частині зустрічі відвідали виставку робіт Марії Примаченко з приватної колекції та виставку Поліни Райко. Обидві мисткині були певним чином декораторками простору.

«Починалося все це так. Якось біля хати, над річкою, на заквітчаному лузі пасла я гусей. На піску малювала всякі квіти, побачені мною. А потім помітила синюватий глей. Набрала його в пелену і розмалювала нашу хату…». Так розпочала свій творчий шлях Марія Примаченко.

Поліна Райко почала малювати у 69 років, не маючи художньої освіти. Її образна система поєднувала християнську, радянську та язичницьку символіки. Мисткиня розписала власний будинок, літню кухню, хвіртки, паркани та гаражні ворота, використовуючи найпростіші та найдешевші фарби — емаль ПФ, де відтворила власну біографію, свою родину, домашніх тварин, картини природи. На фарби та пензлі витрачала майже всю мізерну пенсію.

Вже 30 серпня готуємо для вас нову "Ранкову пораду". Слідкуйте за анонсами та приєднуйтесь до нас на зустрічах!